| | |

Citroën Centenary Celebration eli Citroën 100 vuotta juhlakokoontuminen Ranskassa La Ferté-Vidamessa 19.-21.7.2019

Citroënin satavuotista taivalta päätettiin juhlistaa Ranskassa järjestämällä kokoontumisajot, missä merkin historia ja aikakaudet saisivat ansaitsemaansa huomiota.  Kokoontumisen järjestelytoimikuntaan kuuluivat Amicale Citroën ja DS France mukana myös yhteisöt ACI, Citroën HERITAGE, Citroën Origin’s, Aventure Peugeot Citroën DS ja Citroën Automobiles sekä La Ferté-Vidamen kaupunki. 

Alueen kartta

Päätimme jo vuosi sitten, että tämä tapahtuma täytyy kokea.  Siten saimme jaksotettua myös kustannukset pitkälle aikavälille.  Ilmoittauduimme tapahtumaan elo-syyskuussa, majoitusvaihtoehtoja alettiin etsiä saman tien, kunnes löytyi suomalaisporukalle yhteinen osoite sopivan ajomatkan päästä.  Reittisuunnitelmia tehtiin pitkin vuotta, silti lopulliset päätökset tehtiin vasta viikko tai pari ennen lähtöpäivää.  

Lauantaiaamuna matkasimme Turusta Tukholmaan ja sieltä Ruotsissa ja Tanskassa vietettyjen öiden jälkeen tiukkaan tahtiin Belgiaan, missä tyttäremme asuu puolisoineen.  Välipäivän jälkeen matkamme jatkui Ranskaan, missä majoituimme suomalaisen seurueen kera kaikilla mukavuuksilla varustetussa omakotitalossa. Tai ei ihan kaikilla, Ranskassa internetyhteydet eivät ole itsestäänselvyys ja siitä saimme tuta tällä reissulla, kun etätöitäkin olisi pitänyt pystyä tekemään.  

Matti sai ilmoittautumisnumerollamme varustetun kyltin muistoksi.

Itse tapahtuma oli järjestelyiltään jokseenkin toimiva.  Osallistujille jaettavaa kassia jouduimme odottamaan ehkä luvattoman kauan, mutta ehkä näin suurelle osallistujajoukolle numeroidun kassin jakamista ei olisi muulla tavoin tai nopeammin edes kyetty hoitamaan.  

Ja kyllä, kaikki aikakaudet malleittain saivat näkyvyyttä ja osallistujia tuli kaikenlaisella kalustolla. Näimme ensimmäisiä 2CV prototyyppejä, kuorma-autoja, erikoisuuksia, kuten  Citroënin ensimmäisillä raideillaan käyttämiä autochenillejä, mallikirjoa kaikilta vuosikymmeniltä ja myös tulevaisuuden visioita, joista vain jää nähtäväksi, miten toteuttamiskelpoisia ja tuotantoon päätyessään halutuiksi osoittautuvia mahtavat ollakaan. 

Vierailu Ranskaan huipentui lauantai-iltana gaalaillalliseen ja näyttävään ilotulitukseen. Illallisen aikana haastateltiin tapahtuman järjestelyihin osallistuneiden yhteisöjen edustajia, PSA organisaatiostakin taisi joku olla mukana, kuulimme musiikkiesityksiä ym.  Itselleni mieluisin taisi olla esitys, missä taidemaalari toteutti nopeasti koonsakin puolesta komean muotokuvan André Citroënista Pink Floydin biisin Keep Talking soidessa taustalla.  Harmillisesti taiteilijan nimi meni minulta ohi. 

Ilotulitus oli todella näyttävä.  

Sunnuntaina järjestettyyn huutokauppaan emme osallistuneet edes katselijoina, mutta todella mielenkiintoisia ajoneuvoja oli tarjolla ja jopa osaksi ihan kohtuullisilla tavoitehinnoilla. Myös edellisenä iltana maalattu taulu myytiin.  

Paluumatka toteutettiin tiiviiseen tahtiin ja pitkin siirtymin, muutama yö Belgiassa sentään katkaisi matkantekoa.  Kiittelimme myös sitä, että päädyimme lähtemään C5:llä, sillä ilman ilmastointia ei tämä matka olisi toteutunut kunnialla – ainakaan tällä tahdilla ulkolämpötilojen huidellessa parhaimmillaan/pahimmillaan 42°C asteessa. 

Samankaltaiset artikkelit